poniedziałek, 9 czerwca 2014

Jadalne stokrotki

Dziś niespodzianka ;)
Czy wiedzieliście że stokrotki są jadalne?

A więc odpowiedź brzmi TAK!

Stokrotka jest bardzo pospolita w miejscach trawiastych - łąkach, przydrożach, miedzach i z powodu jej pospolitości warto o niej pamiętać podczas przyrządzania posiłków w terenie.
Przyziemne liście wraz z pąkami są wczesną wiosną źródłem witaminy C (30 mg/100 g). Później też są jadalne, chociaż już nie tak smaczne. Przyrządza się z nich sałatkę z cebulą i szczawiem, dodaje się do sałatki ziemniaczanej, masła ziołowego, zup, sosów, nadzienia, past, omletów itp. Można je też
 gotować, ale tracą wtedy witaminy. Pączki kwiatowe można marynować i używać jako przyprawy.
Bardzo ciekawie wyglądają kwiaty stokrotki pływające w zupie lub zapieczone w podpłomyku czy omlecie.
Korzenie również nadają się do jedzenia (gotowane lub na surowo) ale trzeba je starannie oczyścić z ziemi. Z części nadziemnej można wyciskać sok i pić po rozcieńczeniu wodą.

Więcej informacji tutaj.

Ostatnio interesuje mnie temat kwiatów jadalnych, ale o stokrotkach nie wiedziałam :)

Koniecznie trzeba spróbować!


Piękne pachnące a do tego smaczne :)

Zdjęcie posyłam na wyzwanie Wiosenna Fotogra SMAK WIOSNY
w Art - Piaskownicy



Smacznego!!!
Do zobaczenia :))

1 komentarz: